Geschiedenis

Geschiedenis

Wereldwinkel in Dokkum is opgericht in 1971

 

FAIRTRADE IS EERLIJKE HANDEL MET RESPECT VOOR MENS EN MILIEU

Een leven zonder armoede en voldoende kansen voor ontwikkeling.

 

De wereldwinkels vinden dat de wereldhandel moet veranderen zodat producenten de ook echte kansen krijgen. Met de verkoop van faitrade producten laten zij zien dat handel ook anders kan. En bieden zij de Nederlandse consument keuze :

koop je een cadeau in de wereldwinkel

dan draag je bij aan de ontwikkeling van de makers.

De wereldwinkel verkoopt originele cadeaus en (h)eerlijke levensmiddelen uit verschillende culturen. De producten zijn gemaakt met respect voor mens en milieu.

De kunstnijverheidsartikelen zijn heel exclusief en mooi én met daarbij een eerlijk verhaal. Keramiek, glaswerk, sieraden, sjaals, aardewerk schalen gerecycled materiaal, houtsnijwerk het is allemaal handwerk.

Omdat de producenten zoals koffieboeren, zilversmeden, pottenbakkers er een rechtvaardige prijs voor krijgen, kunnen ze een menswaardig bestaan opbouwen. Met onze hulp als wereldwinkels helpen we hun daarbij.

GESCHIEDNIS VAN DE WERELDWINKEL DOKKUM

De eerste locatie was in een onbewoonbaar verklaarde woning in de Renze Jetzestraat. Behalve rietsuiker werden er koffie, thee, honing en enkele kunstnijverheidsartikelen verkocht.

De  wereldwinkel verhuisde toen naar de Dockumer Sluys. Er stond een kraam in de hal van de Aldi. Er werden steeds meer verschillende producten verkocht. In 1992 organiseerde de wereldwinkel samen met de werkgroep ontwikkelingssamenwerking van de gemeente Dongeradeel een tentoonstelling over Latijns Amerika op de Stadswerf. De wereldwinkelwinkel mocht in het pand op de stadswerf blijven na dit succes. Vervolgens zijn we diverse keren verhuisd.

De 1e echte winkel is sinds 1994 in de Gasthuisstraat, vervolgens de Waagstraat, daarna naar De Dijk, Kleine Breedstraat, Hoogstraat en sinds 2016 op de Grote Breedstraat. Een prachtige A locatie met een mooie uitstraling in inrichting en gelegenheid voor de uitstalling van de vele mooie producten. Een vlag en stoepbord met het  logo van wereldwinkels Nederland als aandachtstrekker.

Vanaf de oprichting zijn alle medewerkers vrijwilligers. Met elkaar proberen we de klanten zo goed mogelijk te informeren over ons uitgebreide assortiment met food en cadeau artikelen. Op deze manier proberen we onze doelstelling in ere te houden en nog verder uit te bouwen.